Duhani

 

Dispozita e Islamit rreth duhanit dhe dëmet e tij për njeriun
 
 
 
1. Duhani është bimë e keqe. Allahu thotë: “U lejon ushqimet e këndshme dhe u ndalon ato të pakëndshmet.” Araf, 157.

2. Duhani është shkak për shumë sëmundje shkatërruese. Allahu thotë: “Dhe mos vrisni veten tuaj (duke vrarë njëri-tjetrin). Vërtet, Allahu është i Mëshirshëm për ju. Kush bënë këtë që ndaloi Zoti dhe tejkalon kufijtë,Ne do ta hedhim atë në zjarr të fortë. Dhe kjo është e lehtë për Allahun.” Nisa, 29-30.

3. Duhani është shpenzim i tepruar. Allahu thotë: “Ai (Allahu) nuk i do ata që e teprojnë.” Araf, 31.

4. Duhani është shpenzim i panevojshëm. Allahu thotë: “Ata që shpenzojnë tepër janë vëllezër të djajve, e djalli është përbuzës i madh i Zotit të Tij.” Isra, 27.

5. Duhani është i dëmshëm. I dërguari i Allahut thotë: “Mos e dëmto veten e as mos e dëmto dikë!”

Vëlla i dashur, sa i dëmton robërit e Allahut kur ti pi duhan! E dëmton ambientin dhe plagos ndjenjat e të tjerëve. Dëmton familjen tënde. Dëmton njerëzit në vendet publike si në  tren, autobus, tregje në vende të pritjes. A nuk ke dëgjuar fjalën e Allahut, i Cili thotë: “E ata që fyejnë besimtarët dhe besimtaret, për çka ata nuk janë fajtorë, ata kanë ngarkuar veten me shpifje dhe me një mëkat shumë të madh.” Ahzab, 58. 

Realitete dhe llogaritje

Llogaritje e bërë në Amerikë, e cila sqaron mesataren e të vdekurve në vit për shkak të sëmundjeve që ka shkaktuar duhani.
 Llogaritje e bërë në Britani, e cila sqaron mesataren e të vdekurve në vit për çdo 100.000 me shkakun e vdekjes.
 
Prej atyre që pijnë duhan
 Numri i përgjithshëm i të vdekurve
 Sëmundja
 Ata që pijnë duhan
 Ata që nuk pijnë duhan
 Sëmundja
 
4974
 8655
 Kanceri i fytit
 514
 10
 Kanceri i mushkërive
 
31998
 136659
 Tensioni i gjakut dhe sëmundjet e zemrës
 54
 1
 Kanceri në pjesë të tjera të frymëmarrjes
 
92829
 118686
 Kanceri i mushkërive
 271
 2
 Infarkti i zemrës
 
8034
 36378
 Kanceri i stomakut dhe pankreasit
 2477
 413
 Ndezje e bronkitit kronologjik
 
5068
 8443
 Kanceri i buzëve dhe i gojës
 555
 67
 Dështimi i  zemrës
 
 
 
 

Komente
 
Linqe
 
Kurani Fisnik - Shkarko!

Rijjadus-Salihin - Shkarko

Falja e namazit

Dëgjo Kuran online

Kuizi Islam
 
Numri i vizitoreve 333890 visitors (1201268 hits) klikime.=>

This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free