Ymihane Hoxha


Pesë bazat kryesor të islamit

1.Dëshmimi se nuk ka Zot tjetë veq Allahut dhe se Muhammedi është robi dhe i dërguati i Allahut. 
2.Falja e namazit. 
3 Dhënia e zeqatit. 
4 Vizita (haxhi) e Qabes, shtëpisë së Allahut. 
5 Agjërimi në ramazan. 
Ai që na e ka dhënë islamin,
kushtet e tij i ka bërë pesë, 
Secili kush, një diell më vete për shpirt të njerëzisë. 
Njëri,vërtetim i Allahut dhe Pejgamberit si kush i parë, 
Shpirtit ia hap xhennetin, e nurshme, e bekuar fjalë! 
Tjetri, nuri i bashkimit q'i thonë miraxh,falja, namaz: 
Të gjitha perdet bien, për të Dashurin.
lutje me dëshirë e gaz! 
Njëri,zeqat siç e di e drejta:
këtu,burim për hallall e begati: 
Në çast të tmerrshëm të ringjalljes, 
rrap i moçëm për qetësi..... 
Tjetri, me vrap për visitë të Allahu me zemër të bardhë: 
Zoti e bën njeriun engjëll sikur ka lindur për herë të parë! 
Njëri, agjërim në ramazan:për shpirt dhe trup,mirësi:
Fluturo qiejve nëse zemrën ke të mbushur me të tilla bukuri! 
Ushtar, mbushu dhe ti me dritën e këtyr diejve pesë: 
Kapërce errësirat,besimtar,marsho me dritë e fesë.

........................................


Shpërblimi

Kur t'mirën e hudhi n'det

Pa fjalë e pa u bërë pishman

N'mos peshku e din

Zoti vet

Dhe shpërblimi e ke pranë

Por kjo mund edhe të vonojë

S'matet me kohë shpërblimi

Mendja për t'keq mos t'shkojë

Mos të të lodh dyshimi

Ke ti dhe familja jote

Do të vijë me siguri

Kjo është provuar me mote

Në familje,në shoqëri

Mos kërko shpërblim ti vetë

Për të mirën plot dashuri

Gjykon Allahu i Vërtetë

Nëse është bërë me vetëdijeni.

...................................

Ai është Një

Jetoja pa kuptim,

mu sikur jetim

nuk i falesha Krijuesit tim.

Shpirtin kur e kisha ngusht

thjeshtë shqiptoja "o Zoti im"

por s'e njihja madhërinë e Tij

Tani është ndryshe

nuk qaja thjesht pa arsye

nuk i lutem krijesës si unë

i mbështetem Madhërisë së Allahut

qaj vetë për të Besoni!

Ai është vetëm Një

na ka krijuar me qëllim

t'i lutemi e ta falemderojmë

dhe prej Tij të kërkojë shpëtim

Koha e zymtë zemrat na ka dehur

harrojmë Krijuesin

Atë që na dha jetë

Na ndau prej kafshëve,

na bëri perj krijesave më të bukura,

e prap nuk e falenderojmë!

na dha jetë e na merr përsëri,

ngase jemi të Atij. 

...........................................


Veprat e mira

Veprat e mira mbesin
prej njerëzve me vlerë
ato kurrë nuk vdesin
por jetojnë përherë

Ai që kontribuon
kurdo që të ketë ardhë
edhe kur të mbarojë
shkon ne faqe të bardhë

Kush mbrapsht vepron
dhe mbrapsh veprat i ndezë
edhe kur kalon
shkon me te faqe te zezë

Nese shkojmë te pastër
siq kemi ardhë
shpresojmë të jemi
me faqë te bardhë.

.........................................

Islami , feja ime

Te porta e shtëpis sime
mblidhja ca kujtime
po shpejt i harrova
islamin përqafova

Shehadetin shqiptova
dhe kurrë se harrova
Rregullat e Kur'anit
shpejt i praktikova

Një ditë të hidhur
po rrija në mendime,
leximi i Kur'anit
solli buzëqeshjen time....

Suren Fetiha
menjëherë e mësova,
me zërin tim të ëmbël
me dashuri e këndova.

Allahu i Madhëruar
neve na nderoi,
Islamin për fe
për ne caktoi..

.........................

Jetimi

Nje ditë në qytet
Takova një fëmijë,
Qante me te madhe-
Kërkonte pak dashuri....

Askush nuk e dinte
Nga vint,ku shkonte...
Nuk buzëqeshte
Por vetëm lotonte

Nuk kisht adresë
As emër nuk kishte;
Diqka në zemër,
Në shpirt e digjte...

Nuk kishte prindër,
As që i kishte parë;
Kështu jetonte
Pa nënë,pa babë

.............................

Es-selamu alejkum

-Eselamu alejkum
Kush përshëndet?
Besimtari i Allahut,
nje njeri i derjtë

Eselamu alejkum
qdo besimtar thotë
Sepse do Allahun,
më të drejtin në botë...

Eselamu alejkum
thuaju o njeri,
se Allahu ështe Nje
dhe nuk ka përpose Tij...

.....................


Pranimi

Jam rojtarja e xhenetit
Ndaj qëndroj këku në prag
A s'me thua ku po te vete
Ti që po na vjen nga larg

Ke luftuar për Kuranin
Je dëshmor i tij vërtetë
Apo kot nga an'e anës
Vjen te futesh në xhenet

Po të jesh dëshmor,ahere
Xhvishu plagët mi rrëfe
Sepse ndryshe,te kjo dere
As t'afrohesh nuk të le?

Liro prangun të hyj brenda
mos më tall mos më mundo
derisa njeri kam qenë
kame luftua domosdo

Shihmja plagët krahororit
as që numurohen dot
ca nga brengat dashurore
ca nga jeta dert plot

Por gjithnjë kam ëndërruar
për të shenjtën drejtësi
mirësia kame kënduar
mbete në përjetësi

Hoqa keq e mora plagë
po te njerësit pa pushim
dashurinë ndezi flakë
zjarr'i thellë i shpirtit tim

Nëm pra dorën kyri drite
le ti numurojmë tok
të pavdekësisë vitë
me gishtërinjtë e tu ngamot.

.....................

Fjalët

Fjala më e thellë;shpirti
Fjala me e gjatë;amshueshmëria
Fjala më e shpejtë e është;koha
Fjala me e afërt është;tash
Fjala me e fortë është;e vërteta
Fjala më e ndieshme është;dashuria
Fjala më e ëmbël është;atdheu
Fjala më e dashur është;shpresa

Komente
 
Linqe
 
Kurani Fisnik - Shkarko!

Rijjadus-Salihin - Shkarko

Falja e namazit

Dëgjo Kuran online

Kuizi Islam
 
Numri i vizitoreve 334004 visitors (1201592 hits) klikime.=>

This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free